Abgoosht (Dizi)

Abgoosht (Dizi)

آبگوشت یا دیزی یکی از خوراکی‌های سنتی ایرانی است. برای تهیه این غذا از گوشت گوسفند، نخود، پیاز، سیب‌زمینی، گوجه‌فرنگی یا رب گوجه‌فرنگی و ادویه استفاده می‌شود.

برای پخت این غذا لازم است نخود را از قبل در آب خیس کرد. خیساندن نخود معمولاً از یک یا دو روز قبل شروع می‌شود و در این مدت بارها آب نخود تعویض می‌شود.

سپس نخود خیس‌خورده، پیاز، گوشت و ادویه در آب زیاد به مدت طولانی پخته می‌شود. یک ساعت قبل از اتمام کار سیب‌زمینی هم اضافه می‌شود. این غذا باید کاملا جا بیفتد. پس از آنکه ساعت‌های طولانی غذا پخت و جا افتاد، ادویه، رب گوجه فرنگی و سبزیجات معطر اضافه می‌شود.

آب گوشت در دو مرحله میل می‌شود:

اول آب یا سوپ را در یک کاسه می‌ریزند. نان را به تکه‌های کوچک تقسیم می‌کنند و درون سوپ می‌ریزند و می‌خورند. به تکه‌های کوچک نان ترید یا تلیت می‌گویند و به عمل ریختن نان در آب دیزی تلیت (ترید) کردن گفته می‌شود.

بقیه مواد دیزی که شامل نخود، گوشت، سیب‌زمینی و پیاز است با گوشت‌کوب کاملاً کوبیده می‌شود و با چاشنی‌هایی مانند ترشی و سبزی‌خوردن میل می‌شود. به نخود، لوبیا و گوشتی که با هم می‌کوبند گوشت‌کوبیده می‌گویند. البته بعضی از افراد هم دوست دارند نخود و گوشت را به صورت نکوبیده بخورند.

در صورت پخته‌شدن آبگوشت در ظروف سنگی آن را دیزی سنگی می‌نامند.

تلیت (یا ترید): تکه‌های کوچک نان که درون غذاهای آبکی ریخته می‌شود.

تلیت کردن:  به عمل ریختن نان در غذاهای آبکی تلیت کردن می‌گویند.

گوشت‌کوب: وسیله‌ای که با آن نخود و گوشت دیزی را می‌کوبند.

گوشت‌کوبیده: به نخود، لوبیا و گوشتی که با هم می‌کوبند گوشت‌کوبیده می‌گویند

دیزی سنگی: به آبگوشتی که در ظروف سنگی پخته شود می‌گویند.

منبع: ویکیپدیا