مدرسه تابستانی به همراه فارسی‌آموزی در دانشگاه علامه طباطبائی همراه با سفر در جاده ابریشم (تابستان ۱۴۰۱)

۰۴ اردیبهشت ۱۴۰۱ | ۱۳:۳۴ کد : ۱۷۷۳۹ اداری سازمانی اطلاعیه ها خبر روز

ATU Persian Language Summer School 2022

With a Tour along the Ancient Silk Road

Persian Language Summer School is held at ATU Center for Teaching Persian to Speakers of Other Languages (CTPSOL).This program is suitable for learners at all levels and helps them become proficient in Persian through immersing themselves in a Persian-speaking environment for a full month.

1. Participants

All students interested in learning Persian language and culture are highly welcome to register in the program. Also, the program is useful to students of the following majors:

1. Persian Language and Literature
  2. Iranian Studies, or Iranology,
  3. Regional/Area Studies, or Orientology,
  4. History,
  5. Other related fields in humanities.

2. Persian language teaching:

Once arrived at CTPSOL, students will take a placement test so that we can determine their Persian level. Then, focusing on strengthening communication skills and getting familiar with Persian culture and language, the classes will be conducted for 3 weeks and 60 hours of training. At the end of the course, Persian proficiency certificates will be given to Persian learner based on their level.

3. Cultural Trips and Activities:

In this summer school, daily excursions and extracurricular activities are performed, which include at least 100 hours of indirect teaching of Persian language and culture. These trainings are done in the form of tourist visits. This section includes the followings:

• Sightseeing to museums, historical sites, famous palaces, etc.
  • Getting familiar with Persian art handicrafts, Persian traditional foods, Persian calligraphy, etc.
  • Getting familiar with Iranian music
  • Getting familiar with ancient Iran and modern Iran
  • Meeting the remarkable Iranian professors, poets, and authors.
  • Visiting some of the famous cities of the Silk Road.

4. Registration:

For more information visit ctpsol.atu.ac.ir. To register, complete the application form for summer school in https://ctpsol.atu.ac.ir/fa/form/138 on the site.

5. Important Dates:

• Registration time: April 21- May 6, 2022
  • Placement test: June 19 and 20, 2022
  • classes: June 22- July 24, 2022

6. Fees

The fee for this Summer School is €700; and Payment is made at the Persian Language Teaching Center of Allameh Tabataba’i University..

the fee includes:

• Participation in classes and using the materials for up to 20 hours per week;
  • full board accommodation, including breakfast, lunch and dinner;
  • Evening refreshments;
  • Sightseeing tours in Tehran and Isfahan;
  • Tours to famous cities of the classic Silk Road, including Isfahan which is known as “Half of the World”.

• Students of those universities which already have MoUs with ATU will be entitled to a 20% discount on the fees.
  • Students who have previously visited ATU will be entitled a 20% discount on the fees.

7. Ways of communication:

--------------------------------------------------------------------------------------------------

مدرسه تابستانی به همراه فارسی‌آموزی در دانشگاه علامه طباطبائی
همراه با سفر در جاده ابریشم (تابستان 1401)

مدرسه تابستانی آموزش زبان فارسی در مرکز آموزش زبان فارسی به غیرفارسی‌زبانان دانشگاه علامه طباطبائی برگزار می‌شود. این دورۀ یک ماهه برای فارسی‌آموزان همۀ سطوح زبانی مناسب است و به آنها کمک می‌کند تا با قرار گرفتن در محیط واقعی فارسی‌زبان، مهارت‌های زبانی خود را تقویت کنند.

1. چه کسانی می‌تواند شرکت کنند؟

همه کسانی که به یادگیری زبان فارسی و فرهنگ ایرانی علاقه‌مند هستند، می‌توانند در این دوره شرکت کنند. همچنین، این دوره می‌تواند برای دانشجویانی که در رشته‌های زیر تحصیل می‌کنند، مفیدتر باشد:

• زبان و ادبیات فارسی
  • مطالعات ایران یا ایران‌شناسی
  • مطالعات خاورمیانه
  • مطالعات منطقه‌ای، شرق‌شناسی
  • تاریخ
  • دیگر رشته‌های مرتبط با علوم انسانی

2. آموزش زبان فارسی

در آغاز دوره، از داوطلبان آزمون تعیین سطح گرفته می‌شود و سطح زبانی آنها سنجیده می‌شود. سپس، کلاس‌های آموزشی با تمرکز بر تقویت مهارت‌های ارتباطی و آشنایی با فرهنگ و زبان فارسی به مدت 4 هفته و 60 ساعت آموزشی اجرا می‌شود. در پایان دوره، گواهینامه آموزش زبان فارسی به فارسی‌آموزان داده می‌شود.

3. فعالیت‌ها و سفرهای فرهنگی

در این مدرسه تابستانی، گردش‌های روزانه و فعالیت‌های فوق‌برنامه انجام می‌شود که شامل حداقل 100 ساعت آموزش غیرمستقیم زبان فارسی و فرهنگ ایرانی است. این آموزش‌ها در قالب بازدیدهای توریستی انجام می‌شود. این بخش شامل موارد زیر است:

• بازدید از موزه‌ها، مکان‌های تاریخی، کاخ‌های مشهور و غیره
  • آشنایی با صنایع دستی ایران، غذاهای سنتی ایرانی، خوشنویسی و غیره
  • آشنایی با موسیقی ایرانی
  • آشنایی با ایران کهن و ایران نوین
  • ملاقات با استادان، شاعران و نویسندگان مطرح و معروف ایرانی
  • سفر در جاده ابریشم (کاشان ـ نطنز ـ اصفهان)

4. نحوه ثبت نام:

برای اطلاعات بیشتر و ثبت‌نام، به سایت ctpsol.atu.ac.ir مراجعه کنید. برای ثبت‌نام باید فرم درخواست مربوط به ثبت‌نام مدرسه تابستانی را https://ctpsol.atu.ac.ir/fa/form/138 در سایت تکمیل کنید.

5. تاریخ ثبت نام و شروع دوره

شروع ثبت نام در مدرسه تابستانی:  1 اردیبهشت 1401

پایان ثبت نام در مدرسه تابستانی:  16 اردیبهشت 1401

آزمون تعیین سطح: 29 و 30 خرداد 1401

شروع دوره: 1 تیر 1401

پایان دوره: 2 مرداد 1401

6. هزینه ثبت‌نام:

شهریه مدرسه تابستانی برای چهار هفته، 700 یورو است و  نحوه پرداخت آن به صورت حضوری در مرکز آموزش زبان فارسی به غیرفارسی‌زبانان دانشگاه علامه طباطبائی است. این هزینه شامل موارد زیر می‌شود:

• شرکت در کلاس‌ها و استفاده از وسایل آموزشی، 20 ساعت در هفته
  • وعده‌های غذایی کامل (صبحانه، ناهار و شام)
  • میان‌وعده‌ها
  • تور گردشگری در تهران و اصفهان
  • سفر در جاده ابریشم و بازدید از مکان‌های معروف از جمله اصفهان که به آن «نصف جهان» می‌گویند.
  1. دانشجویان دانشگاه‌های طرف قرارداد دانشگاه علامه طباطبائی از 20 درصد تخفیف برخوردار خواهند بود.
  2. دانشجویانی که قبلاً به دانشگاه علامه طباطبائی آمده‌اند، از تخفیف 20 درصدی برخوردار خواهند بود.

7. راه‌های ارتباطی:

وبسایت: https://ctpsol.atu.ac.ir